Comisia Europeană a suplimentat substanțial sprijinul financiar pentru fermierii din țările afectate de importurile de cereale ieftine din Ucraina. Nu intrăm pe teritoriul cifrelor, pentru că nu mai are rost, problema fiind anunțată ca rezolvată. Dar vom intra un pic pe tărâmul politic, doar pentru a ne aminti elanul ușor iresponsabil cu care unii lideri PSD cereau să blocăm pur și simplu importurile, nesocotind faptul că ne aflăm într-o uniune comercială care are o altă abordare. UE îi spune ei, uniunii în care ne aflăm. Poate că unii au uitat că suntem acolo. Sau poate că îi deranjează faptul că suntem acolo și vor să devenim și mai eurosceptici.
Așa cum spuneam, problema s-a rezolvat. Pe calea vorbei bune, a dialogului, a diplomației. Pe calea firească, dacă tot vorbim de o uniune. Cealaltă cale, a blocajului unilateral, a protecționismului forțat în scop electoral, în dezacord cu principiile și cu interesele uniunii în care ne aflăm, ar fi condus la un conflict cu partenerii. Un conflict inutil, necerut de nimeni în afară de ultrașii politici ai populismului.
Faptul că s-a ajuns la o rezolvare pașnică și îndestulătoare financiar l-am aflat de la premierul Nicolae Ciucă: „Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată și că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual. În mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat, pe care deja le-am aprobat în ședința de guvern.”